
We banish commercial beauty stereotypes
Why demand a shiny piece of fruit? Why does it have to be big or blemish-free? We don’t care about its appearance. The important thing for us is that it’s fresh, tasty and free from preservation or aesthetics-related treatments on the skin.
Food waste in figures
A great share of food waste happens before food even reaches our homes. 11% happens at the source, which is the one that angers us the most: we are talking about produced food that won’t even be harvested. 19% of food-waste takes place during the processing and wholesale phases, 5% at the retailer’s, and 12% is caused by the catering and hospitality industry.
What happens when you buy directly from the producer?
You’re empowering them so that they can have an influence on the sale price of their food. Buying without intermediaries allows the producer to secure better prices. This helps generate better jobs and social conditions in rural settings.
Do you shop consciously and in keeping with your values?
Do you get the answer to these questions where you usually buy food? How much money does the producer receive for this olive oil? How much water has been used to produce this avocado? How many miles has this mango travelled? How has this orange been transported?
In Swedish:
Vi förkastar kommersiella skönhetsideal
Varför kräva en glänsande -skapad med gift – frukt? Varför måste den vara stor – pumpad med vatten – eller fri från skavanker? Vi bryr oss inte om utseendet. Det viktiga för oss är att den är färsk, god och fri från konserveringsmedel eller estetiska behandlingar av skalet.
Matsvinn i siffror
En stor del av matsvinnet sker innan maten ens når våra hem. 11 % sker vid källan – vilket gör oss allra mest upprörda: vi talar om producerad mat som inte ens kommer att skördas. 19 % av matsvinnet sker under bearbetnings- och grossistledet, 5 % i butikerna och 12 % orsakas av restaurang- och hotellbranschen. Hur ska vi undvika att overshoota planeten?
Vad händer när du köper direkt från producenten?
Du stärker producentens möjligheter att påverka försäljningspriset på sin mat. Att handla utan mellanhänder gör det möjligt för producenten att få bättre betalt. Det bidrar inte bara till bättre arbetstillfällen och sociala villkor på landsbygden. Den bidrar till Rättvishandel.
Handlar du medvetet och i linje med dina värderingar?
Får du svar på dessa frågor där du brukar köpa din mat och vet du vilka leverantörer som fraktar fram och tillbaka?
Hur mycket pengar får producenten för denna olivolja, och om den får en lön – alls?
Hur mycket vatten har använts för att odla denna avokado och hur mycket vatten har man pumpat i frukterna, för att låtsas se de snyggare?
Hur många mil har denna mango färdats fram och tillbaka, till höger och vänster?
Hur har denna apelsin transporterats och hur ser livsmedels cyckelanalys ut?
